Geplaatst door op 14th november 2019

De discussie rondom de waarde van de ELO rating (zie verslag van onze wedstrijd tegen UVS) krijgt weer een vervolg. Met een gemiddelde rating van ons eerste team van 1624 versus de 1475 van onze tegenstanders lag een goed resultaat voor de hand. Zeker als we zien dat 5 spelers van ons een ELO rating hebben die meer dan 200 punten hoger is dan die van hun tegenstanders.

Deze cijfers werden niet door de resultaten gestaafd en leidde tot een teleurstellende nederlaag van 5 – 3.

De nederlagen
Henk B. aan bord 2 kreeg een betere stand, een pluspion , maar kreeg ook een fataal tussenschaakje. Piet zijn tegenstander wachtte heel lang met rokeren. Daarna kreeg Piet een goede aanval over de open lijn en leek gewonnen te staan. Een blunder leidde echter tot verlies.
Ondergetekende maakte in een redelijk goede stelling een rekenfout en verloor een stuk en na lang “spartelen” ook de partij.
Henk L. aan bord 8 had meer ELO punten dan zijn tegenstander  er kwam voor een lange tijd een gesloten stelling op het bord. Helaas verloor Henk een kwaliteit, kreeg een vijandige toren op de achterste lijn en verloor de partij.

De remises
Zoals we van Bob gewend zijn speelde hij bedachtzaam en goed. Hij kreeg een gevaarlijke open lijn, een pion meer en leek te winnen. Volgens zijn eigen analyse sloeg hij de verkeerde pion eraf wat tot eeuwig schaak leidde.
Harm stond matig. Met nog maar 2 min speeltijd werd remise afgesproken.

De winstpartijen
Wilma speelde een prima partij en was als eerste  klaar. Ze had een sterke aanval op de damevleugel, won een pion en voordat ik verder kon kijken was de winst al binnen!
Cor speelde, zoals als altijd, een solide Konings Indische partij. Hij won uiteindelijk een belangrijke pion en stoomde met 2 vrijpionnen op en won.

Al met al gingen we met een ontevreden gevoel huiswaarts. Volgende keer spelen we tegen een team met een hogere ELO rating. Wellicht zetten wij dan de ELO trend voort.

Dick van Rumpt

Reacties

  1. svtheo
    15th november 2019

    Leave a Reply

    Volgende keer een beter resultaat.

Plaats een reactie