Geplaatst door op 1st november 2017

In de eerste instructie avond van dit seizoen besprak Piet Gommers de partij tussen Roderik Kant en Harm Boertien gespeeld op 26 september 2017.
Wat een partij! Na 18 zetten moest Harm opgeven door dame verlies. Bijna alle zetten waren gericht op taktiek. Gaf Roderik op de zesde zet nu zomaar een toren weg of was het bewust gedaan? Na 8 zetten had Harm al 5 keer met hetzelfde paard gespeeld! Voor een klassiek opgevoede rustige schaker is het wel even slikken. Hans Keune verwoordde het door te stellen dat je nooit en te nimmer g5 met zwart moet spelen omdat dat ten koste gaat van de veiligheid van je koningsstelling. De enige opening die ik ken waar dit wel kan gebeuren is bij het koningsgambiet vooral bij partijen van 100 of meer jaar geleden. De hier besproken partij past heel goed in deze romantische tijd van het schaken. Piet verwoordde het naar mijn idee heel goed door te stellen dat “de ambitie om te winnen was vaak sterker dan de vereiste voorzichtigheid”.
Ook al word je verrast door een gambiet dan blijft het zaak het hoofd koel te houden en vooral te blijven letten op activiteit in het centrum, ontwikkeling van al je stukken en veiligheid van je koning.

Reacties

Wees de eerste die een reactie plaatst.

Plaats een reactie