Geplaatst door op 7th april 2018

Als reserve voor deze laatste ronde kan ik mooi het verloop volgen van de partijen. We gaan de partijen in met de wetenschap dat we tegen deze directe concurrent voor het kampioenschap niet mogen verliezen. Gelijkspel (3-3, dus) of winst is goed voor de titel.

Cor (met wit) aan het tweede bord heeft al snel een betere stand. Zijn tijdelijke loperoffer 6. Lxf7+! levert pionwinst op een een onveilige zwarte koning. Na de piondoorbraak 17. f5! staat de zwarte koning helemaal in zijn hemd. Na verdubbeling van de witte torens op de E-lijn, met vele dreigingen, geeft zwart het dan ook op. Tussenstand 1-0

Henk (met zwart) aan het derde bord heeft een rustige evenwichtige opening. Beide partijen hebben beide lopers ontwikkeld naar de tweede rij op b- en g-lijn. Wit controleert met zijn pionnen het centrum maar heeft geen tastbaar voordeel. Na afwikkeling van de meeste stukken blijven aan beide kanten twee lichte stukken en pionnen over. Er wordt dan snel tot remise besloten. Tussenstand 1,5-0,5

Piet (met zwart) aan het eerste bord zadelt zijn tegenstander een dubbelpion op na dameruil op de vijfde zet. Piet is een meester in het uitbuiten van zulke kleine voordeeltjes maar zijn tegenstander speelt nauwkeurig. Een remise-aanbod slaat Piet resoluut af maar als er uiteindelijk een paardeindspel overblijft zonder kansen op winst, moet hij in een gelijkspel berusten. Tussenstand 2-1

De partijen aan de borden 4 t/m 6 moeten dan nog minimaal 1 punt opleveren. De uitkomst is dan nog ongewis:

Dick van Rumpt speelt (met wit) aan het vierde bord. Zijn tegenstander denkt al snel de witte centrumpion E4 met een combinatie te kunnen winnen. Er volgt een combinatie waarbij beide partijen driemaal doorslaan met hun paard waarbij beide dames van het bord verdwijnen. Als de rook is opgetrokken staat Dick een kwaliteit voor.

Harm (met zwart) aan het vijfde bord speelt een rustige opening waarbij de partij lijkt toe te gaan naar een remise.

Dick Vermeulen (met wit) aan het zesde bord komt onder druk te staan van een koningsaanval door alle beschikbare zwarte stukken. Hij moet voorlopig afwachten wat zijn tegenstander verzint.

Intussen verdedigt de tegenstander van Dick van Rumpt zich als een leeuw. Zwart zet de stelling dicht en posteert zijn loper actief waardoor de torens van wit nog geen voordeel opleveren. Wanneer Dick uiteindelijk de mogelijkheid vindt om zijn torens op de f-lijn te plaatsen, creëert zijn tegenstander een truc in de stelling waardoor Dick ook moet blijven uitkijken voor verlies. De weg naar een eventuele winst is nog ver weg……

De stelling van Harm ontwikkelt zich negatief: na aanvankelijk licht voordeel voor Harm komt de witte toren vernietigend binnen op C6 met belangrijke pionwinst als gevolg. Zijn tegenstander speelt dit eindspel correct en weet Harm tot overgave te dwingen. Tussenstand 2-2

De partij van Dick Vermeulen draait juist ten positieve: de zwarte koningsaanval loopt vast en de dames worden afgeruild. Dick weet op een vol bord met zijn pionnen door te breken op de damevleugel terwijl alle zwarte stukken nog op de koningsvleugel staan. Het lijkt slechts een kwestie van tijd ……..

Dick van Rumpt heeft de ontwikkelingen op de borden vijf en zes afgewacht en weet dat hij voldoende heeft aan remise. Dit doet hij door eeuwig schaak te geven met de torens. Tussenstand 2,5-2,5.

Eén minuut later geeft de tegenstander van Dick Vermeulen zich gewonnen: hij gaat minimaal een stuk verliezen om de witte pionnen tegen te kunnen houden: Eindstand 3,5-2,5!

Zo eindigt een zenuwslopend gevecht. Ik heb gemerkt dat je beter zelf kunt meespelen dan om de verwikkelingen van 6 partijen tegelijk te moeten volgen.

Als we de felicitaties hebben ontvangen van de organisatie voor ons kampioenschap krijgen Cor en Dick Vermeulen ook nog een prijs voor de hoogste persoonlijke scores van alle deelnemers in Poule 3B : beiden 5 punten uit 5 wedstrijden!

Bob

Reacties

Wees de eerste die een reactie plaatst.

Plaats een reactie